Към съдържанието

добиваме собствен газ от Черно море

Експерти твърдят, че на дъното на българската зона в Черно море има залежи на газохидрати. Какво всъщност представляват те?

– Газохидратите са съединения между метан и вода, образувани под високо налягане. От един кубически метър газохидрати може да се извлече около 164 кубика метан, т.е. това е резерв от порядъка на 23-25 трилиона кубически метра метан в Черно море. В българската зона количеството е минимум 10 на сто от тези запаси.

Значи биха стигнали за задоволяване на газовите нужди на нашата страна?
– Разбира се. При това за стотици години напред.

Откога в България се знае за тези залежи?
– Това е отдавна известен факт. През 1927 г. при едно. земетресение на полуостров Крим се запалил метанът и са изгорели хиляди хора, но има и много оживели. Те свидетелстват как е горяла водата в самото Черно море, в което газохидратите са навсякъде. Този отдавна известен факт се укрива умишлено, за да не се търси отговор на въпроса защо залежите не се експлоатират.

Има ли у нас технология за използване на газохидратите?
– Ние нямаме никаква собствена технология. Но в света съществуват методи за оползотворяване на газохидратите. Има руски технологии, които се използват в Северно море, има норвежки, прилагани по норвежките брегове, има американски технологии, които се използват в Мексиканския залив.

България обаче трябва да си плати, за да използва някоя от тях. Скъпи ли са?
– Безплатен обяд няма. Но след като другите държави използват тези технологии, добиват газ и го продават, значи има пазар. Те печелят, а не губят след платеното право за използване на чуждата технология. Защо де не го направим и ние? В момента слушам най-различни неща – колко милиона се губят на ден, кой какви удари понася, но никой не говори колко струва природният газ. А всъщност изобщо няма да се уредим с природен газ, защото според мен Русия вече изчерпва синьото си гориво. Находищата му се експлоатират 20 години безогледно, без да се търсят нови залежи и без да се инвестира в този отрасъл, в резултат на което те са на изчерпване, фактически голяма част от това, което идва по руските тръби, се докарва от Туркменистан и от азиатските републики. ¦ Някои твърдят, че сме „заложници на руския газ“. Можем ли да се откажем от тази позиция и да отстояваме националните си интереси, обръщайки се към собствените си газохидратни находища в Черно море?
– След като всички държави в Европа не студуват, защото имат собствени алтернативи, а студуваме само ние, крайно време е да се вземем в ръце и да бъдем отговорни към съдбата си със собствени ресурси и алтернативи. А най-простото нещо са собствени енергийни източници -слънце, вятър, морски вълни и т.н. .

Посочете някои места от страната, където се използват алтернативни източници на отопление.
– Сапарева баня, където детските градини се топлят с вода от местните топли извори. Същият ресурс използват и в селища на Смолянско. По този начин на някои места се топлят и оранжериите.

Мислите ли, че в такъв период на глобална финансова и енергийна криза вашите изобретения, които са за алтернативни, а и възобновяеми източници на енергия, се използват пълноценно у нас?
– Използваемостта им е близо до нулата. В България, общо взето, се пречи на тези неща, защото не са свързани с вносно гориво, било то атомно или въглища, не са свързани нито с атомното, нито с кюмюрджийското, нито с това на топлофикациите лоби. Например мога да ви кажа, че в когенерацията (едновременно производство на топлина и ток от газ), която е в София и Плевен, фактически топлината е отпадъчен продукт от производството на ток. Но този отпадъчен продукт се продава скъпо и прескъпо на гражданите. Прави се когенерация, при която се печели от тока. Това е и доказателство, че когенерацията е един от факторите топлината да бъде евтина – един умишлено скриван факт.

А в чужбина какъв е интересът към изобретенията ви?
– Навън изобретенията се използват много – в Испания, Швеция, Ирландия, Абу Даби…
Наше изобретение на фондация „Ековата технологии“ участва в проекта за пречистване на морска вода в екологичния град Маздар сити, който е с нулеви въглеродни емисии. В Ирландия, където са най-големите вълни в Атлантика, сега преговаряме за използването на някои наши патенти за преобразуване енергията на морските вълни в електричество. В Шотландия пък ги използват за хидрокинетични турбини, които работят на свободно водно течение.

Кажете нещо за така наречените „слънчеви градове“ в света, какъв е техният брой например?
– Поне 50, но може да са вече и 500. В тях се използват слънчеви колектори и се топли вода през лятото, съхранява се под земята в топлоносители и през зимата те греят хората. Първият слънчев град е от 1993 г. В момента реализираме такъв проект за отопление на старчески дом в Русенско по програмата „Интеррек“ за България и Румъния. Подобно нещо правихме в община Нова Загора, но там ни спряха парите по ФАР, като навсякъде.

Остава да се обърнем към собствения си ресурс -природен и интелектуален, за да не ставаме заложници на чужди интереси и сметки, това ли твърдите?
– Ами погледнете река Дунав – тя е един огромен енергиен потенциал, който не ползваме. На нея сърбите и румънците имат язовири, а ние нямаме, въпреки че с хидрокинетични турбини можем да извличаме достатъчно енергия от реката. Но и за това използване на природния ресурс трябва да се вложат пари. Те обаче ни се връщат многократно по силата на националната енергийна независимост и интереси.

Проф. д.т.н. Георги Тончев е роден прeз 1953 г. Завършил е математическа гимназия, висше авиационно училище и специалност електроенергетика в TУ-София. Специализирал е у нас и в чужбина информатика и икономика. От 1983 г. до днес има няколко десетки патентовани изобретения в строителството, енергетиката, телекомуникациите и автомобилната промишленост. Работи в електроизграждането и разработката на проекти и съоръжения за ВЕЦ, вятърни и фотоволтаични електроцентрали. Има над 30 книги на бизнес и енерготехническа тематика.

проф. Георги Тончев съощава през..2009 и какво направихме?

Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: